Gå videre til innhold

Nyhetsarkiv

  • ​Inviterer til digital Åpen Gård

    De siste 25 årene har lokale bondelag arrangert Åpen Gård. I år setter korona en stopper for høyhopping og kalvemønstring, men Bondelaget ønsker likevel velkommen til gards – med digital Åpen Gård på facebook søndag 23. august.

  • Nytt bærekraftfond for bønder og landbruksnæringa

    ​For første gang åpnes det for å søke om støtte fra det nye bærekraftfondet til Norges Bondelag og Gjensidige. 10 millioner kroner skal deles ut årlig. Fondet skal brukes til skadeforebyggende tiltak som bidrar til at næringen innfrir sine klimaforpliktelser og samtidig reduserer sannsynligheten for skader.

  • BondeTV tar deg med til seters i morgen

    Du kan følge kyr og geiter fra morgen til kveld på facebook og instagram i morgen. Mange som skal til fjells i sommer, treffer på geiter eller kyr, eller de går innom ei seter. - Seterdrift er ikke bare en idyllisk del av fjellferien, men en aktiv del av norsk landbruk, sier Bjørn Gimming, som er første nestleder i Norges Bondelag.

  • ​Få tiltak for å redusere maktkonsentrasjon i dagligvarehandelen

    I dag kom regjeringas melding om konkurransesituasjonen i dagligvarehandelen. -Det er positivt at regjeringa har tatt tak i utfordringene med sterk maktkonsentrasjon i dagligvarehandelen. Men vi savner konkrete tiltak for å bedre konkurransesituasjonen. Det haster med tiltak innenfor distribusjon av varer, noe også Stortinget har etterspurt, sier leder i Norges Bondelag Lars Petter Bartnes.

  • Kampanje fra Norges Bondelag

    Denne uken lanserer vi i Norges Bondelag en landsomfattende informasjonskampanje. Kampanjen har som formål å få slutt på søppel og drikkebokser som blir slengt i veikanten og havner i fôret.

  • Landbruk må inn i grønn omstillingspakke

    I dag kom regjeringas pakke for grønn omstilling av næringslivet i etterkant av koronaepidemien. Vi er veldig skuffa over at det ikke kommer en koronapakke til jordbruket.

  • Advarer mot klimatiltak som reduserer norsk matproduksjon

    Klimakur ble lagt fram i februar i år, og danner grunnlag for regjeringens kommende stortingsmelding om norsk klimapolitikk. Tiltaket for å redusere klimagassutslipp gjennom å redusere norsk husdyrhold, har skapt mye diskusjon. I april la ei samla næring fram Landbrukets Klimaplan med samme klimamål, uten et slikt tiltak. Nå har Norges Bondelag levert sitt høringssvar.

  • Enighet om jordbruksavtale

    Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag er blitt enige med staten om en jordbruksavtale for 2021. Dette blir klart i en pressekonferanse kl 10 i dag. - I en uoversiktlig tid, har vi gjennom avtalen fått avklart rammer for norsk matproduksjon framover. Det er mer viktig enn noen gang, sier leder i Norges Bondelag Lars Petter Bartnes.

  • Jordbruket går i forhandlinger

    Jordbrukets forhandlingsutvalg varslet i dag om at de vil starte forenklede jordbruksforhandlinger med staten om en avtale for 2021. Med grunnlag i den kontakten som har vært mellom partene, går jordbruket til forhandlinger. Siden det ikke foreligger et ordinært grunnlagsmateriale med kostnads- og inntektsutvikling, vil forhandlingene bli forenklet.

  • Jordbruksforhandlinger: har startet konsultasjoner med staten

    Det har vært dialog med staten om muligheten for å gjennomføre forenklede forhandlinger i den uoversiktlige situasjonen vi befinner oss denne våren. Jordbruket startet i dag konsultasjoner med staten med sikte på å komme fram til løsning i årets forenklede jordbruksforhandlinger.

  • Risikoordning for grøntnæringa etableres

    Regjeringa ga en «våronngaranti» og ba grøntprodusentene om å plante og så som vanlig. - Vi hadde ønsket en bedre løsning for næringa, men det var så langt vi kom, sier Bartnes. Ordningen ar utgangspunkt i den eksisterende avlingsskadeordningen for jordbruket. Formålet er å sikre produsenter mot store tap pga mangel på arbeidskraft i innhøstingen.

  • Landbrukets klimaplan vedtatt i dag

    -Dette er en viktig milepæl for norske bønder, sier Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag. En hel næring står samlet om planen som viser hvordan landbruket skal kutte klimagassutslipp og øke opptaket av karbon fra 2021–2030.
    -Planen har som mål å favne om alle landets bønder, uansett produksjon. Den er laga for et framtidsretta landbruk som skal fortsette å utnytte de naturgitte ressurse

Vis mer