Nyhet -
Bondelaget lanserer Bedre Bonde
Hva er Bedre Bonde?
Norges Bondelags nye kursopplegg er grunnleggende, lett tilgjengelig opplæring i bedriftsledelse som skal være nyttig for bønder med tradisjonell drift og de som vurderer eller har annen næring på gården. Navnet Bedre Bonde er valgt fordi dagens bønder allerede er gode, men kan bli enda bedre, og jobbe smartere, ikke hardere.
Vi har laget et kurs som ikke konkurrerer med andre kurs i landbruket, men som skal være en grunnstein det er mulig å bygge videre på med mer spesifikke kurs for hver enkelt produksjon, sier Ole Christen Hallesby. Hallesby er veivalgsrådgiver for bønder, og har laget kursopplegget sammen med Bondelaget. Se gardsrad.no
- Hver bonde leder en bedrift, hvor han skal lede enten seg selv, eller andre i tillegg. Det er en utfordring å forklare hva bedriftsledelse er, sier Hallesby. – Bedriftsledelse spenner fra økonomi til psykologi. I Bedre Bonde har vi lagt vekt på det mellommenneskelige og hvilke egenskaper bonden har, fordi vi ser at bondens innstilling er avgjørende for hvilken type drift han bør ha.
Bedre Bonde tar for seg både mellommenneskelige og driftsmessige sider. Hallesby skiller mellom praktiske lederoppgaver og lederskap. De praktiske lederoppgavene er eksempelvis den daglige oppfølgingen, rutiner, moms og arbeidsgiveravgift. – Lederskap er et videre begrep og de andre kursene i landbruket har liten fokus på dette, sier Hallesby. - Bedre bonde bruker mye tid på lederskap. Kurset vil sette ord på deltakernes tanker om lederskap. Hjelpe dem å forstå omverden, risikoprofil, se framover og finne ut hvilken ledertype hver enkelt er.
- Bondelaget jobber kontinuerlig for bedre rammevilkår for bøndene. Vi vil gi den enkelte bonde anledning til å utnytte de mulighetene som ligger der, sier Arild Bustnes, næringspolitisk sjef i Norges Bondelag.Bedriftsledelse med humør
Humørbonden Geir Styve er en gjennomgangsperson i kursmateriellet – eller maskot, som han kaller det selv.
- Vi må være bonde i hjertet og direktør i hodet, sier Styve. – Det er mye holdninger blant bønder som kan diskuteres og bør være tema på et kurs som Bedre Bonde.
Hvilken nytteverdi har bonden av å delta på kurs?
- Lære nye tankesett som kan gi: bedre grunnlag for valg, bedre lønnsomhet og tryggere drift
- Bli inspirert og selv inspirere andre til: utvikling av bedriften, utvikling av seg selv
- Avdekke behov for: endringer, nye måter å gjøre ting på, ny læring
- Oppnå økt motivasjon ved å: dele med andre, engasjere familien, tenke i andre baner, diskutere felles interesser
- Avdekke behov: i bedriften, hos deg selv, i familien
- Sosialt møtepunkt: utvikle nettverk, ha det moro, nye måter å se ting på, fellesskap, gjøre noe sammen med ektefelle/partner, utprøvring av tanker og ideer, avverge ”ensomme” tragedier.
Kursinnhold
Kurset kan tilpasses ulike målgrupper og interesser, men standardutgaven tar 15 timer og kursheftet er inndelt i fem:
- Kompetanse, omverden og risiko. Beskriver verdien av kompetanse, viktigheten av å holde seg orientert om hva som skjer i omverdenen og hvordan avdekke og leve med risiko i egen virksomhet.
- Bedriftsledelse. Beskriver hvilke egenskaper og oppgaver som er viktige for en bedriftsleder. Omhandler utforinger og gir tips om hvordan en kan lede seg selv.
- Mennesker som ressurs. Omhandler livskvalitet, ulike mennesketyper, betydningen av å ha et nettverk og mellommenneskelige utfordringer ved det å være arbeidsgiver.
- Økonomi. Gir en generell innføring i økonomisk metode og vurdering slik at deltakerne får kunnskap nok til å analysere og vurdere egne økonomiske resultater.
- Veien videre. Innføring i praktisk strategi og målarbeid. Gir tips til veivalgsprosessen også for de som har gjort sine valg. Konkrete råd om handlingsplan.
Sammen med kursheftet følger et oppgavehefte. Fordypningsstoff vil også bli tilgjengelig på bondelaget.no
I kurset har vi tatt med det beste fra Bondelagets tidligere kurs Bygdekompasset, men mesteparten av kursinnholdet er skrevet av Ole Christen Hallesby og Mariann Andersen.Kontaktperson i Norges Bondelag: Amund Johnsrud.
Egne veiledere
Kursene arrangeres av fylkesbondelaget, noen steder i samarbeid med studieforbundet Natur og Næring. Et korps av veiledere skal holde kurset i sine fylker.