Gå videre til innhold

Pressemelding -

Årets stortingsvalg er et matvalg!

Bryr du deg om trygg norsk mat, laget av smaksrike og sporbare matråvarer? Et landbruk som tar hensyn til dyrehelse? At vi i størst mulig grad er selvforsynt med mat? Et vakkert kulturlandskap med biologisk mangfold? 90.000 arbeidsplasser for bønder og foredlingsindustri?

Kan du svare ja på noen av disse spørsmålene betyr det faktisk mye hva du velger å stemme 9.september. De borgerlige og rød-grønne har svært forskjellige syn på hvilken retning norsk matproduksjon skal ta i fremtiden.

- Vi står foran et veiskille i norsk matproduksjon. Det er viktig at dette blir vektlagt når vi går til valgurnene, sier generalsekretær Per Skorge i Norges Bondelag.

Bondelaget har kartlagt hvor partiene står når det gjelder landbruk og matproduksjon. Grunnlaget er partiprogrammene og hvordan partiene formidler sin politikk.

- Vi vil at folk kan leve og bo i distriktene

- Norges Bondelag sier ja til trygg og god norsk mat, produsert på norske fôrressurser og friske dyr over hele Norge. Vi vil at folk skal kunne leve og bo i Distrikts-Norge, at vi skal holde vårt unike kulturlandskap i hevd og at vi skal ha en sterk næringsmiddelindustri, sier Skorge.

Disse interessene har også ligget til grunn for en vurdering av partienes landbrukspolitikk. Resultatet er satt opp mot hva de matinteresserte og hva store deler av næringen og Distrikts-Norge mener er
viktig temaer.

Svaret får du på www.bondevenn.no/matvalget

Store politiske forskjeller

Partiene er plassert på en pluss- og minusakse. Det kan være små marginer innenfor de politiske fløyene som gir utslag for plasseringen på aksen, men de store forskjellene mellom fløyene er klare.

- Hvem som danner regjering, og styrkeforholdene innad en mulig koalisjon, vil ha stor betydning for hvor mye av maten vi kommer til å produsere i fremtiden, sier generalsekretær Per Skorge.

Ha et godt matvalg!

Til tross for høyt kostnadsnivå vår og utfordrende geografi og klima, produserer vi i dag mat av høy kvalitet. Vi kan følge maten hele veien fra bonden, via matindustrien og til butikken. Dermed vet vi hva som kommer på matbordet vårt. Norsk mat er fri for vekstfremmende hormoner, genmanipulering og vi er på verdenstoppen i mattrygghet og dyrevelferd.

I tillegg avhenger flere titalls tusen arbeidsplasser av landbruk over hele landet, noe som også er viktig for hvordan landet vårt ser ut.

Om dette skal fortsette, bestemmer det norske folk 9. september.

Kontakt:

Harald Velsand, prosjektleder
22 05 45 56
480 23 876
harald.velsand@bondelaget.no

Nils T. Bjørke, leder av Norges Bondelag
22 05 45 05
901 50 624
nils.bjorke@bondelaget.no

 

Related links

Emner

Kategorier


Norges Bondelag arbeider for å bedre vilkårene for landbruket og synliggjøre landbrukets betydning for samfunnet. Bondelaget er partipolitisk uavhengig og den ledende organisasjonen for næringspolitikk og service i landbruket. Med 62.000 medlemmer, om lag 550 lokallag, 18 fylkeslag, gode politiske kontakter og høy faglig kompetanse er vi en sterk organisasjon.

 

Kontakter

Guri Wormdahl

Pressekontakt Pressesjef 93434200
Bjørn Gimming

Bjørn Gimming

Pressekontakt Leder 41275230
Sigrid Hjørnegård

Sigrid Hjørnegård

Pressekontakt Generalsekretær i Norges Bondelag 975 08 901
Kevin Karlsen Nordnes

Kevin Karlsen Nordnes

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver 48438886
Guro Bjørnstad

Guro Bjørnstad

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver 97506055