Gå videre til innhold
Avtale om kostnadskompensasjon for jordbruket

Pressemelding -

Avtale om kostnadskompensasjon for jordbruket

Enighet om kompensasjon for kraftig økte kostnader til jordbruket på 754 millioner kroner. – Et viktig resultat for norsk matproduksjon, sier leder i Norges Bondelag, Bjørn Gimming.

Jordbruket og regjeringen er i dag enige om en foreløpig kompensasjon på 754 mill.kr. over budsjett for den ekstraordinære kostnadsveksten i jordbruket. Beløpet tilsvarer jordbrukets krav. Kravet er basert på kostnadsvekst på handelsgjødsel og bygningsvarer utover forutsetningene i årets jordbruksoppgjør, og er beregnet av Budsjettnemnda for jordbruket.

– Dette er et svært viktig resultat av forhandlingene. Vi har en kraftig kostnadsvekst som svekker bondens økonomi, som også påvirker vår evne til å produsere mat. Uten denne kompensasjonen ville inntekten til bonden sakket enda mer akterut, sier Bjørn Gimming. - Økte kostnader har allerede spist opp forventet inntektsvekst som Stortinget vedtok i juni.

Tilleggsforhandlingene startet i august. Solberg-regjeringen tok ikke inn jordbrukets krav om at forhandlingene måtte omfatte også den unormalt høye kostnadsveksten på strøm.

– Vi løftet inn økningen i strømpriser på nytt da forhandlingene kom i gang igjen med ny regjering. Det var ikke mulig å få til, men vi har fått en avtale om at det skal vurderes særskilt til vårens jordbruksoppgjør. Det blir svært viktig, sier Bjørn Gimming.

Den totale kostnadsveksten som påløper og ikke blir kompensert nå, inkludert stigende gjødselpriser, skal inngå i de økonomiske rammene for jordbruksoppgjøret 2022.

Regjeringen Støre skal i november legge fram sin tilleggsproposisjon om statsbudsjett for 2022. Kompensasjonsbeløpet til jordbruket vil være ett av endringsforslagene fra regjeringen.

– Det er mye som ligger fast i budsjettforslaget fra Solberg-regjeringen. Det er bra at den alvorlige situasjonen næringa er i, blir forstått og prioritert av den nye regjeringen. Det har stor betydning for bonden og for samfunnet, understreker Bjørn Gimming.

Kompensasjonen haster

Kompensasjonen blir utbetalt i februar 2022 som en del av den ordinære utbetalingen av produksjonstilskudd.

– Det har vært viktig for oss å få et resultat av disse forhandlingene slik at utbetalingen av kompensasjonen kan skje så raskt det er mulig. Utsettelsen av forhandlingene satte bonden i en vanskelig posisjon, nå er det bra at vi har fått en løsning og et viktig resultat for bonden, mener Bjørn Gimming.

Kontaktpersoner:

Bjørn Gimming, leder Norges Bondelag, tlf: 412 75230

Lise Boeck Jakobsen, kommunikasjonssjef Norges Bondelag, tlf: 975 99866

    Emner


    Norges Bondelag arbeider for å bedre vilkårene for landbruket og synliggjøre landbrukets betydning for samfunnet. Bondelaget er partipolitisk uavhengig og den ledende organisasjonen for næringspolitikk og service i landbruket. Med over 61.000 medlemmer, om lag 500 lokallag, 13 fylkeslag, gode politiske kontakter og høy faglig kompetanse er vi en sterk organisasjon.

    Kontakter

    Guri Wormdahl

    Pressekontakt Pressesjef 93434200
    Bjørn Gimming

    Bjørn Gimming

    Pressekontakt Leder 41275230
    Sigrid Hjørnegård

    Sigrid Hjørnegård

    Pressekontakt Generalsekretær i Norges Bondelag 975 08 901
    Kevin Karlsen Nordnes

    Kevin Karlsen Nordnes

    Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver 48438886
    Guro Bjørnstad

    Guro Bjørnstad

    Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver 97506055