Gå videre til innhold
Flere husdyr på beite i jaktsesongen

Pressemelding -

Flere husdyr på beite i jaktsesongen

Tørkekrisen i landbruket fører til at husdyra vil gå lengre enn normalt på beite i år. Det betyr at det vil være flere husdyr ute på beite når jakta starter rundt om i landet. Bakgrunnen for den forlenga beiteperioden er den historisk tørre våren og sommeren for store deler av Norge. 

Spesielt ille er situasjonen på Sør- og Østlandet, men også deler av Vestlandet og Trøndelag er rammet. Svikt i avlingene har blant annet ført til at husdyrbønder sliter med å skaffe nok vinterfôr til dyrene sine. Gjennom hele sommeren har landbruket jobbet med å skaffe fôr slik at færrest mulig dyr må slaktes på grunn av fôrmangel.

For mange bønder kan et tiltak være å la dyra beite i utmarka lengre enn normalt, og dermed redusere behovet for vinterfôr noe. Det betyr at det vil være flere dyr på beite under deler av jaktsesongen.

- Vi er klare over at dette ikke er optimalt for jegere og grunneiere. Det er viktig å understreke at fôrmangelen vi nå opplever er ekstraordinær og at årets løsning ikke vil være en permanent situasjon i fremtiden. Vi er takknemlig for den forståelsen vi har fått fra jegerorganisasjoner og rettighetshavere, sier Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag.

Vis hensyn

Norges Bondelag har diskutert situasjonen med Norges Skogeierforbund, Norskog, Norges Jeger- og Fiskerforbund, Fjellstyresambandet og Allmenningsforbundet. Organisasjonene oppfordrer både jegere, grunneiere og bønder til å ta hensyn til hverandre.

- God dialog er ekstra viktig i forkant av årets jakt. Beitelagene må kontakte grunneierne og jaktrettshaverne for å avklare eventuell beitebruk utover høsten og tiltak for å redusere ulemper for gjennomføring av jakt. Videre må jaktretthaverne ha god dialog med jegerne. Ved at alle parter tar hensyn til hverandres interesser og behov er det mulig å finne gode løsninger, sier Arne Rørå, administrerende direktør i Norskog.

Generalsekretær Espen Søilen i Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) oppfordrer sine medlemmer til å ta ekstra hensyn under jakta.

- Det er også viktig å skaffe informasjon om lokale forholde der man skal jakte, sier Søilen.

Kontaktpersoner: 

Finn Erlend Ødegaard, rådgiver i Norges Bondelag: 928 58 495 

Anne Cathrine Wangberg, kommunikasjonsrådgiver i Norges Bondelag: 915 83 600

Emner


Norges Bondelag arbeider for å bedre vilkårene for landbruket og synliggjøre landbrukets betydning for samfunnet. Bondelaget er partipolitisk uavhengig og den ledende organisasjonen for næringspolitikk og service i landbruket. Med 63.000 medlemmer, om lag 550 lokallag, 18 fylkeslag, gode politiske kontakter og høy faglig kompetanse er vi en sterk organisasjon.

Kontakter

Guri Wormdahl

Pressekontakt Pressesjef 93434200
Bjørn Gimming

Bjørn Gimming

Pressekontakt Leder 41275230
Sigrid Hjørnegård

Sigrid Hjørnegård

Pressekontakt Generalsekretær i Norges Bondelag 975 08 901
Kevin Karlsen Nordnes

Kevin Karlsen Nordnes

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver 48438886
Guro Bjørnstad

Guro Bjørnstad

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver 97506055