Gå videre til innhold
Lars Petter Bartnes
Lars Petter Bartnes

Pressemelding -

Foreslår nytt dyrevelferdsprogram for pelsdyrnæringen

Norges Bondelag går inn for fortsatt gruppehold av dyr, men forslår et nytt program for oppfølging og kontroll for pelsdyrprodusenter som skal sikre god dyrevelferd.

Det kom frem i organisasjonenes høringssvar om pelsdyrnæringen i Stortinget i dag. Fredag 4.november ble stortingsmeldingen om pelsdyr lagt frem. Der går regjeringen inn for fortsatt bærekraftig utvikling av pelsdyrnæringen, men med skjerpede krav til dyrevelferd og avl

Bedre dyrevelferd

I det foreslåtte dyrevelferdsprogrammet understreker Bondelaget at det skal stille krav til dokumenterte resultater innen velferd på farmen og at det skal gå ut over dagens minstekrav i det offentlige regelverket.

- Vi foreslår at det opprettes et forskriftsfestet krav om at pelsdyrprodusenter må bli med i et dyrevelferdsprogram for å tillate gruppehold av mink, sier Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag.

Programmet må anerkjennes av Mattilsynet, og næringens nye vurderingsprotokoll for dyrevelferd, WelFur, vil kunne være en viktig del av et dyrevelferdsprogram.

Forskningsbasert

En gjennomgang av forskningen og erfaringene på området tyder på at god dyrevelferd også oppnås ved oppstalling av mink i grupper, og at reduksjon til parvis hold ikke er noen forutsetning for å sikre dyrenes velferdsnivå. Forbud mot gruppehold av mink i bur, og bare tillate en hunn og en hann i hvert bur, er regjeringens hovedgrep i pelsdyrmeldingen. Hovedargumentet er at det vil redusere risikoen for skade på dyrene.

Når det gjelder mink viser forskning at blant annet god kompetanse hos røkteren, såkalt miljøberikelse og endringer gjennom avl, er viktigere velferdsfaktorer enn antallet dyr i buret.

- Vi mener derfor at det fortsatt må være lov med gruppehold av mink i Norge. Dette er også avgjørende for å sikre ei økonomisk bærekraftig utvikling av pelsnæringa, sier Bartnes og legger til at Norges Bondelag mener pelsdyrnæringen er en viktig del av kombinasjonsbrukene over hele landet.

Fortsatt bruk av nakketang

Meldinga foreslår å skjerpe kravene til bruk av nakketang. Bondelaget støtter ikke slik innskjerping. Bruk av nakketang er viktig for å unngå å skade dyret og det det må fremdeles være mulig å fiksere i bestemt situasjoner, som ved inseminering og sæduttak.

Kontaktperson Lars Petter Bartnes 900 84 576

Emner

Kategorier


Norges Bondelag arbeider for å bedre vilkårene for landbruket og synliggjøre landbrukets betydning for samfunnet. Bondelaget er partipolitisk uavhengig og den ledende organisasjonen for næringspolitikk og service i landbruket. Med 62.000 medlemmer, om lag 550 lokallag, 18 fylkeslag, gode politiske kontakter og høy faglig kompetanse er vi en sterk organisasjon.

Kontakter

Guri Wormdahl

Pressekontakt Pressesjef 93434200
Bjørn Gimming

Bjørn Gimming

Pressekontakt Leder 41275230
Sigrid Hjørnegård

Sigrid Hjørnegård

Pressekontakt Generalsekretær i Norges Bondelag 975 08 901
Kevin Karlsen Nordnes

Kevin Karlsen Nordnes

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver 48438886
Guro Bjørnstad

Guro Bjørnstad

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver 97506055