Gå videre til innhold

Pressemelding -

- Ingen vil ha genmodifisert mat

- Regjeringen kan si nei til genmodifisert (GMO) mat og fôr. Svaret er etter vår mening opplagt. GMO er uønsket av både forbrukerne og matprodusentene, sier Kristin Ianssen, 1.nestleder i Norges Bondelag.

Det ble i forrige uke forvirring rundt hvorvidt klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) har godkjent de to genmodifiserte maistypene T 25 og NK 603 til mat og fôr i Norge. Denne uken presiserer statsråden i blant annet Bergens Tidende at produktene er tillatt å innføre i Norge så lenge det ikke er nedlagt et forbud, og skriver at regjeringen nå skal vurdere saken nærmere.

- For første gang kan genmodifiserte organismer ende opp i maten vår. Statens forsøk på å rydde opp i forvirringen rundt godkjent eller ikke godkjent GMO-mais gjør alt mer uklart. Ingen vil ha genmodifisert mat eller fôr, og derfor må regjeringen si nei og legge ned et forbud, sier Ianssen.

Første hull i muren

Flere titalls søknader om produksjon eller import av GMO er til behandling i EU. Alle som får godkjenning i EU vil også bli godkjent i Norge dersom ikke regjeringen bruker den muligheten de har til å forby produktet.

- Nettopp fordi det er mange GMO-søknader på vei er behandlingen av disse to GMO-maistypene spesielt viktig. Dersom ikke klima- og miljøministeren bruker det handlingsrommet hun har kan dette bli første hull i den norske GMO-muren, sier Ianssen.

Trygg mat er et politisk ansvar

Ingen genmodifisert (GMO) mat eller fôr har vært godkjent for bruk i Norge. Ianssen understreker at norske bønder fortsatt ønsker å produsere trygge råvarer, uten GMO.

- Bruk av GMO er et skritt i feil retning. Vi ønsker en god og trygg GMO-fri matproduksjon. Forbrukerne skal være trygge på at norskprodusert mat er fri for GMO, sier Ianssen.


For kommentarer eller informasjon, kontakt:

Kristin Ianssen, 1.nestleder i Norges Bondelag, tlf. 951 83 787


Emner

Kategorier


Norges Bondelag arbeider for å bedre vilkårene for landbruket og synliggjøre landbrukets betydning for samfunnet. Bondelaget er partipolitisk uavhengig og den ledende organisasjonen for næringspolitikk og service i landbruket. Med 62.000 medlemmer, om lag 550 lokallag, 18 fylkeslag, gode politiske kontakter og høy faglig kompetanse er vi en sterk organisasjon.

 

Kontakter

Guri Wormdahl

Pressekontakt Pressesjef 93434200
Bjørn Gimming

Bjørn Gimming

Pressekontakt Leder 41275230
Sigrid Hjørnegård

Sigrid Hjørnegård

Pressekontakt Generalsekretær i Norges Bondelag 975 08 901
Kevin Karlsen Nordnes

Kevin Karlsen Nordnes

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver 48438886
Guro Bjørnstad

Guro Bjørnstad

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver 97506055