Pressemelding -
- Ingen vil ha genmodifisert mat
- Regjeringen kan si nei til genmodifisert (GMO) mat og fôr. Svaret er etter vår mening opplagt. GMO er uønsket av både forbrukerne og matprodusentene, sier Kristin Ianssen, 1.nestleder i Norges Bondelag.
Det ble i forrige uke forvirring rundt hvorvidt klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) har godkjent de to genmodifiserte maistypene T 25 og NK 603 til mat og fôr i Norge. Denne uken presiserer statsråden i blant annet Bergens Tidende at produktene er tillatt å innføre i Norge så lenge det ikke er nedlagt et forbud, og skriver at regjeringen nå skal vurdere saken nærmere.
- For første gang kan genmodifiserte organismer ende opp i maten vår. Statens forsøk på å rydde opp i forvirringen rundt godkjent eller ikke godkjent GMO-mais gjør alt mer uklart. Ingen vil ha genmodifisert mat eller fôr, og derfor må regjeringen si nei og legge ned et forbud, sier Ianssen.
Første hull i muren
Flere titalls søknader om produksjon eller import av GMO er til behandling i EU. Alle som får godkjenning i EU vil også bli godkjent i Norge dersom ikke regjeringen bruker den muligheten de har til å forby produktet.
- Nettopp fordi det er mange GMO-søknader på vei er behandlingen av disse to GMO-maistypene spesielt viktig. Dersom ikke klima- og miljøministeren bruker det handlingsrommet hun har kan dette bli første hull i den norske GMO-muren, sier Ianssen.
Trygg mat er et politisk ansvar
Ingen genmodifisert (GMO) mat eller fôr har vært godkjent for bruk i Norge. Ianssen understreker at norske bønder fortsatt ønsker å produsere trygge råvarer, uten GMO.
- Bruk av GMO er et skritt i feil retning. Vi ønsker en god og trygg GMO-fri matproduksjon. Forbrukerne skal være trygge på at norskprodusert mat er fri for GMO, sier Ianssen.
For kommentarer eller informasjon, kontakt:
Kristin Ianssen, 1.nestleder i Norges Bondelag, tlf. 951 83 787
Emner
Kategorier
Norges Bondelag arbeider for å bedre vilkårene for landbruket og synliggjøre landbrukets betydning for samfunnet. Bondelaget er partipolitisk uavhengig og den ledende organisasjonen for næringspolitikk og service i landbruket. Med 62.000 medlemmer, om lag 550 lokallag, 18 fylkeslag, gode politiske kontakter og høy faglig kompetanse er vi en sterk organisasjon.