Gå videre til innhold

Pressemelding -

”Ostetollen” – en forutsetning for jordbruksavtalen

- Det er godt at landbruksministeren verner om årets jordbruksavtale, men da kan hun ikke samtidig reversere ostetollen, sier leder i Norges Bondelag, Nils T. Bjørke.  

En samlet norsk matindustri krevde i går at ostetollen blir opprettholdt. I den forbindelse sa landbruksminister Sylvi Listhaug til Aftenposten at det kan komme endringer i tollgrepet allerede” innenfor gyldighetstiden for dagens jordbruksavtale", men at hun vil diskutere saken i regjering.

-Vil respektere avtalen

Ostetollen”, som trådte i kraft i januar, dannet et viktig grunnlag for årets jordbruksoppgjør. En avtale som bidrar til å reduseres inntektsgapet mellom bønder og resten av samfunnet.

- Landbruksministeren har sagt til oss at hun vil respektere årets jordbruksavtale. Det forutsetter at ostetollen opprettholdes, sier Bjørke.

Bøndenes inntekter utgjøres i all hovedsak av pris på produktene og overføringer over statsbudsjettet. Begge reguleres gjennom jordbruksavtalen.

- En reduksjon eller reversering av ostetollen vil blant annet gjøre det vanskelig å nå den målsettingen som er satt for prisen på melk.

Ubegrunnet skepsis

Tollendringene har ikke hatt negative konsekvenser for forbrukerne, mens de har vært viktig for å kunne sikre norsk matproduksjon.

- Det siste året har prisen på ost økt mindre enn prisen på andre varer her til lands.  Samtidig er de tollfrie ostekvotene på 7200 tonn er mer enn nok til å sikre mangfoldet av utenlandske oster i butikken, sier Bjørke.

Sikrer norsk ost

Tollvernet er en avgjørende forutsetning for at det kan produseres mat her til lands.  I likhet med de aller fleste land i verden, har vi derfor hatt en lang tradisjon for å beskytte de varene som landbruket produserer mest av.

- Likevel har vi sett at import av disse varene har økt dramatisk de siste årene. Spesielt gjelder det den norske hverdagsosten. "Ostetollen" hindrer at masseprodusert ost fra Europa ikke skyver de vanligste norske ostesortene ut av markedet, og dermed truer inntektsgrunnlaget til omtrent 10.000 melkebønder og tusenvis av arbeidsplasser i matindustrien, avslutter Bjørke.

Emner

Kategorier


Norges Bondelag arbeider for å bedre vilkårene for landbruket og synliggjøre landbrukets betydning for samfunnet. Bondelaget er partipolitisk uavhengig og den ledende organisasjonen for næringspolitikk og service i landbruket. Med 62.000 medlemmer, om lag 550 lokallag, 18 fylkeslag, gode politiske kontakter og høy faglig kompetanse er vi en sterk organisasjon.

 

Kontakter

Guri Wormdahl

Pressekontakt Pressesjef 93434200
Bjørn Gimming

Bjørn Gimming

Pressekontakt Leder 41275230
Sigrid Hjørnegård

Sigrid Hjørnegård

Pressekontakt Generalsekretær i Norges Bondelag 975 08 901
Kevin Karlsen Nordnes

Kevin Karlsen Nordnes

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver 48438886
Guro Bjørnstad

Guro Bjørnstad

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver 97506055