Gå videre til innhold
Regjeringen vil frata samfunnet kontrollen over norsk matproduksjon

Pressemelding -

Regjeringen vil frata samfunnet kontrollen over norsk matproduksjon

Regjeringen foreslår i dag å oppheve konsesjonsloven for landbrukseiendommer.  Norges Bondelag advarer sterkt mot den voldsomme endringen i grunnlaget for norsk matproduksjon som det vil medføre.

- Det er trist at vi har fått en landbruksminister som er mer opptatt av å sikre kapitalen tilgang på fritidseiendommer og spekulasjonsobjekter enn å ivareta landets evne til å produsere mat. Landbrukseiendommer er ikke som alle andre eiendommer. De sørger for å dekke et av befolkningens primærbehov, og denne ressursen ønsker regjeringen nå at samfunnet skal gi fra seg kontrollen over, sier leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes.

Bare tre prosent av Norge egner seg i dag til produksjon av mat. En fjerdedel av arealene ligger i de 30 mest folkerike kommunene i landet.

- Her vil det alltid være mange som både ønsker og har råd til å kjøpe disse eiendommene til andre formål enn matproduksjon. Ved å fjerne flere av kravene for å kunne eie denne jorda legger regjeringen opp til en priskonkurranse i disse områdene som unge bønder ikke har mulighet til å vinne, sier Bartnes  

- Landbruket er i dag bygd opp nettopp rundt den selveiende norske bonden og familien. Dette er en viktig del av den norske modellen. Forslaget fra regjeringen innebærer at det i framtiden skal være fritt fram for aksjeselskaper, pensjonsfond og andre aktører med rene kommersielle interesser å sikre seg kontroll over de norske landbruksarealene. Det legges nå i praksis opp til at en person eller et selskap skal kunne eie ei hel bygd. Norges Bondelag advarer sterkt mot ei slik utvikling.

Skyver bøndene foran seg

I flere medier har landbruksministeren og andre representanter for regjeringen har i dag begrunnet dette forslaget med behovet for å styrke bøndenes eiendomsrettigheter. I vår spurte Agri Analyse og Respons Analyse 1000 norske bønder hvordan de mener en fjerning av konsesjonsloven vil innvirke på landbruket der de bor (se vedlegg). Så mange som 7 av 10 mener dette vil slå enten negativt eller svært negativt ut.

- Vi mener det er uredelig av landbruksministeren å skyve bøndenes interesser foran seg i en sak der det i realiteten er stor motstand mot det hun foreslår. Dette viser bare at norske bønder er mer opptatt av at vi også i framtiden skal være i stand til å produsere mat her i landet, heller enn den kortsiktige gevinsten som landbruksministeren her tilbyr dem for å gå ut av næringen, avslutter Bondelagets leder.

Kontaktpersoner:

Leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes:  900 84 576

Kommunikasjonssjef i Norges Bondelag, Lise Boeck Jakobsen: 975 99 866

Om spørreundersøkelsen. Utreder i Agri Analyse, Hanne Eldby: 996 24 553


Emner

Kategorier


Norges Bondelag arbeider for å bedre vilkårene for landbruket og synliggjøre landbrukets betydning for samfunnet. Bondelaget er partipolitisk uavhengig og den ledende organisasjonen for næringspolitikk og service i landbruket. Med 62.000 medlemmer, om lag 550 lokallag, 18 fylkeslag, gode politiske kontakter og høy faglig kompetanse er vi en sterk organisasjon.

 

Kontakter

Guri Wormdahl

Pressekontakt Pressesjef 93434200
Bjørn Gimming

Bjørn Gimming

Pressekontakt Leder 41275230
Sigrid Hjørnegård

Sigrid Hjørnegård

Pressekontakt Generalsekretær i Norges Bondelag 975 08 901
Kevin Karlsen Nordnes

Kevin Karlsen Nordnes

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver 48438886
Guro Bjørnstad

Guro Bjørnstad

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver 97506055