Gå videre til innhold
Statsbudsjett: Ingen siste satsing på landbruk fra Solberg-regjeringen

Pressemelding -

Statsbudsjett: Ingen siste satsing på landbruk fra Solberg-regjeringen

Solberg-regjeringen gir kompensasjonsregning for sterkt økte kostnader til ny regning og foreslår ingen midler til nødvendige investeringer.  

I forslag til statsbudsjett uttaler regjeringen at vedtatt jordbruksoppgjør i år vil legge til rette for en gjennomsnittlig inntektsvekst på 18.700 kr per årsverk i landbruket. En betydelig sterkere kostnadsvekst enn forutsatt har allerede spist opp denne inntektsveksten. I sommer fikk Bondelaget aksept fra Solberg-regjeringen for tilleggsforhandlinger om kompensasjon for kraftig økte kostnader. Forhandlingene startet i august, men regjeringen skjøv fra seg ansvaret for å sluttføre disse.

- Solberg-regjeringen har etterlatt seg en kompensasjonsregning for økte kostnader i landbruket, til ny regjering. Så lenge kostnadsveksten ikke er kompensert, vil inntektsveksten utebli. Bonden er satt i en vanskelig situasjon. Tilleggsforhandlingene må starte opp igjen så raskt det er mulig etter at ny regjering tiltrer, sier leder i Norges Bondelag, Bjørn Gimming.

Tidligere i høst har Bondelaget krevd en landbrukspakke med kompensasjon av kraftig kostnadsvekst, og økte investeringsmidler.

- Uforutsigbarheten er stor for bonden som skal gjøre sine vurderinger om innkjøp for neste år, og ta beslutninger om kommende investeringer. Derfor trenger vi konkrete, økonomiske forpliktelser nå. Det handler om å sikre matproduksjonen framover, understreker Bjørn Gimming.

Stort behov for investeringer

Mens tiltak for høyere inntekt er en del av jordbruksforhandlingene, er statsbudsjettet for 2022 viktig for å sikre investeringsmidler til landbruket. Kravet om overgang til løsdrift i all melkeproduksjon innen 2034 betyr at behovet er svært stort.  

- Vi er nå i en situasjon hvor mange i distriktene teller på knappene om de skal ta nødvendige investeringer for å fortsette. Inntekten må kraftig opp, men bidrag til omstilling for løsdriftskravet er svært viktig. I sitt siste statsbudsjett tar ikke Solberg-regjeringen tak i denne utfordringen. Jeg har en klar forventning til at kommende regjering gjør det, sier Bjørn Gimming.

Bondelaget har lagt fram krav om en investeringspakke på 1 mrd.kr for å få med mindre og mellomstore gårdsbruk i distriktene i en nødvendig omstilling, og for å ha et landbruk på linje med i dag.

Emner


Norges Bondelag arbeider for å bedre vilkårene for landbruket og synliggjøre landbrukets betydning for samfunnet. Bondelaget er partipolitisk uavhengig og den ledende organisasjonen for næringspolitikk og service i landbruket. Med over 61.000 medlemmer, om lag 500 lokallag, 13 fylkeslag, gode politiske kontakter og høy faglig kompetanse er vi en sterk organisasjon.

Kontakter

Guri Wormdahl

Pressekontakt Pressesjef 93434200
Bjørn Gimming

Bjørn Gimming

Pressekontakt Leder 41275230
Sigrid Hjørnegård

Sigrid Hjørnegård

Pressekontakt Generalsekretær i Norges Bondelag 975 08 901
Kevin Karlsen Nordnes

Kevin Karlsen Nordnes

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver 48438886
Guro Bjørnstad

Guro Bjørnstad

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver 97506055