Gå videre til innhold
Tre norske mataktører er best i Norden

Pressemelding -

Tre norske mataktører er best i Norden

Mandag kveld var det duket for en storslått feiring av det nordiske kjøkken, under utdelingen av matprisen Embla. De norske kandidatene Geitmyra Credo, Kvitnes Gård og Undredal Stølsysteri gikk helt til topps.

– Dette er helt fantastisk og viser hvor høy kvalitet det er på lokalmat i Norge, sier Bjørn Gimming, leder av Norges Bondelag som var vertskap under årets prisutdeling.

  De aller ypperste i hele Norden var samlet under Embla Food Awards 2021 i Oslo for å hedre maten og folkene bak det den nordiske maten. Totalt deltok kandidater fra Norge, Danmark, Sverige, Finland, Island, Færøyene og Ålandsøyene, og Norge ble landet med flest vinnere, sammen med Danmark.

  Nordisk mat til barn og unge

  Geitmyra Credo fikk prisen for å være den beste aktøren i kategorien «nordisk mat til barn og unge», for å ha utviklet et konsept som særlig har bidratt til å utvikle den neste generasjons kunnskap og ferdigheter knyttet til nordisk mat- og matkultur.

  Trond Åm fra Geitemyra Credo var glad og stolt da hun tok imot prisen:

  – Dette er utrolig! Mest av alt vil vi takke alle de flotte barna som besøker oss, denne prisen er først og fremst deres, sa en rørt Åm.

  – Gjennom inspirerende samarbeid og partnerskap har vinneren skapt et slags Nordic Food Hub, et læringsmiljø for barn og unge for utvikling av nordisk gastronomi i mange generasjoner fremover, sier jurymedlem fra Danmark, Mette Jasper Gammicchia.

   Nordisk matdestinasjon

   Kvitnes Gård fikk prisen i kategorien «nordisk matdestinasjon», for å ha samlet produsenter av råvarer og løftet Kvitnes som destinasjon gjennom matkultur, samarbeid og samhold.

   Rasmus Os måtte ta imot prisen for Halvar Ellingsen, men strålte da de ble utpekt som vinnere.

   – Dette er en kjempemotivasjon for oss videre, sa han fra scenen og takket alle på Kvitnes som jobbet for samme visjon.

   – Besøkende som søker originalitet i nord vil få en eksklusiv opplevelse. Kvitnes Gård tilbereder og serverer lokal mat basert på sirkulær økonomi, og helhetlig arealforvaltning og jordbruk. De gjør folk i nord stolte av det de kan produsere og er en inspirasjon for andre destinasjoner i nordlige steder, sier jurymedlem fra Finland, Mia Wikström.

    Nordisk mathåndverker

    Undredal Sølsysteri ble kåret til den beste i kategorien «nordisk mathåndverker», for å ha utviklet et unikt produkt med høy gastronomisk kvalitet og er forankret i nordiske råvarer og håndverkstradisjoner.

    – Dette var overraskende! Tusen takk, jeg er veldig stolt, sa Anna Karine Marstein da hun mottok prisen.

    – Disse menneskene ble starten på en ny bølge av nordisk osteproduksjon, som har skapt store verdier, nye karrieremuligheter for mange og et helt annet spillefelt i ostebransjen. Fra egen innsats kan de leve ut drømmen sin, som en av Nordens viktigste ostehåndverkere, sier jurymedlem fra Åland, Mari Rosenqvist.

     Dette er alle vinnerne

     • Nordisk matdestinasjon: Kvitnes gård, Norge
     • Nordisk mat til barn og unge: Geitmyra Credo, Norge
     • Nordisk mathåndverker: Undredal stølsysteri, Norge
     • Nordisk mat råvareprodusent: Fredriksdals Kirsebærvin, Danmark
     • Nordisk mat til mange: The Junk Food Project, Danmark
     • Matformidler for nordisk mat: Det Grønne Museum, Danmark
     • Nordisk matgründer: Brännlands Cider, Sverige

     Om matprisen Embla

     Det nordiske kjøkken er kjent for rene smaker og kompromissløs formidling, som har gjort «nordisk mat» til en betegnelse langt utenfor det geografiske Norden.

     Prisen ble etablert for å styrke den felles nordiske matidentiteten og -kulturen, og øke interessen for nordisk mat utenfor Norden. Prisen deles ut annethvert år.

     Råvareprodusentene står bak

     Det er de seks nordiske landbruksorganisasjonene, samlet under Nordiske Bondeorganisasjoners Centralråd (NBC), som står bak prisen. Den støttes også av Nordisk Ministerråd, og er en del av Ny Nordisk Mat III-programmet. Norges Bondelag var vertskap da prisene ble delt ut i Oslo 20. juni 2022. Dette var tredje gang Embla Food Awards ble arrangert.


     Emner


     Norges Bondelag arbeider for å bedre vilkårene for landbruket og synliggjøre landbrukets betydning for samfunnet. Bondelaget er partipolitisk uavhengig og den ledende organisasjonen for næringspolitikk og service i landbruket. Med over 61.000 medlemmer, om lag 500 lokallag, 13 fylkeslag, gode politiske kontakter og høy faglig kompetanse er vi en sterk organisasjon.

     Kontakter

     Guri Wormdahl

     Pressekontakt Pressesjef 93434200
     Bjørn Gimming

     Bjørn Gimming

     Pressekontakt Leder 41275230
     Sigrid Hjørnegård

     Sigrid Hjørnegård

     Pressekontakt Generalsekretær i Norges Bondelag 975 08 901
     Kevin Karlsen Nordnes

     Kevin Karlsen Nordnes

     Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver 48438886
     Guro Bjørnstad

     Guro Bjørnstad

     Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver 97506055