Pressemelding -
TTIP truer norsk matproduksjon
Matproduksjonen i Norge kan bli redusert med om lag en tredjedel ved en TTIP-avtale. For å opprettholde matproduksjonen må budsjettstøtten økes dramatisk. Det viser en rapport NIBIO/NUPI presenterte i går.
-Rapporten viser at TTIP vil kunne endre norsk jordbruk dramatisk. Ved en TTIP-avtale vil Stortingets mål om å øke norsk matproduksjon i realiteten være skrinlagt. Spørsmålet vil bli hvilket jordbruk som i det hele tatt kan bestå, sier Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag.
NIBIO leverte i går en rapport som vurderer hvilke konsekvenser en TTIP-avtale vil ha for norsk jordbruk. Ved inngåelse av en TTIP-avtale vil det meste av importvernet på jordbruksprodukter falle bort, og lønnsomheten reduseres dramatisk. Norge må forhandle om å få beholde noe tollbeskyttelse på noen av de viktigste produktene for jordbruket. Skal matproduksjonen opprettholdes på dagens nivå, har NIBIO beregnet at budsjettstøtten må økes i et betydelig omfang.
-Det er urealistisk at norsk landbruk vil produsere like mye med en så svekket lønnsomhet som det framgår av rapporten. Rapporten legger til grunn at matproduksjonen kun kan opprettholdes gitt sterk politisk vilje til svært store økninger i budsjettstøtten. Det vil være helt uforsvarlig av regjeringa å gå inn i TTIP tilpasninger på et slikt grunnlag, når resultatet kan bli at norsk jordbruk og matproduksjon blir rasert, sier Bartnes.
Urealistiske forventninger
NIBIO er tydelig på at uten kompensasjon for den store prisnedgangen, vil effektene for jordbruk og matindustri bli dramatiske. Rapporten sier likevel at velferdseffekten er positiv, men da er ikke tapet av kulturlandskap, matvareberedskap, levende bygder og matsikkerhet tatt med. Det er kun en antakelse om reduserte priser og større vareutvalg til forbruker som skal gi positiv effekt.
-Når vi vet at etterspørselen etter norske og lokale produkter øker, og tap av matsikkerhet, kulturlandskap og beredskap ikke er regnet inn, er det ikke mulig å si at en tilpasning gir positiv velferdseffekt, påpeker Lars Petter Bartnes.
-Det er en svært usikker antakelse at forbruker vil få nyte godt av hele prisreduksjonen som et redusert importvern vil gi. Det er heller ingen ting som tyder på at matvarekjedene vil endre sine konsepter om begrenset vareutvalg selv om tilgangen på importerte varer øker. Utvalget vil derimot bli annerledes, norske produkter vil erstattes med importerte.
Usikkerhet om hvordan landbruket kan komme til å se ut
Rapporten er basert på mange forutsetninger som det kan vise seg ikke er realistiske eller mulige å nå.
-Det er ikke noen garanti for at økt støtte vil gi opprettholdelse av den typen produksjon vi har i dag, med et landbruk over hele landet og et mangfold av større og mindre gårder. Rapporten underbygger at en TTIP-avtale vil gi svært alvorlige utfordringer for norsk landbruk, avslutter Lars Petter Bartnes.
Kontaktperson:
Kommunikasjonssjef Lise Boeck Jakobsen tlf 975 99866
Emner
Kategorier
Norges Bondelag arbeider for å bedre vilkårene for landbruket og synliggjøre landbrukets betydning for samfunnet. Bondelaget er partipolitisk uavhengig og den ledende organisasjonen for næringspolitikk og service i landbruket. Med 62.000 medlemmer, om lag 550 lokallag, 18 fylkeslag, gode politiske kontakter og høy faglig kompetanse er vi en sterk organisasjon.