Gå videre til innhold

Nyhetsarkiv

  • Bondelaget krever at Stortinget tar løsdriftsansvar

    Investeringstakten i nye fjøs må fordobles fram mot 2024 for å nå Stortingets mål. Den jobben klarer ikke bonden alene.
    I 2004 vedtok Stortinget at norsk melke- og storfeproduksjon skal foregå i løsdrift innen 2024. Rundt om i landet sier mange bønder nå at de ikke vil klare omleggingen fra båsfjøs til løsdrift innen fristen slik økonomien i næringa er i dag. Etter en bred høring i organisasjo

  • - Total skivebom fra avgiftsutvalg

    Et utvalg oppnevnt av regjeringen kom i dag med anbefalinger om flere avgifter i landbrukssektoren. - Utvalgets forslag vil bidra til mindre norsk matproduksjon og økte klimagassutslipp, sier Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag.
    Utvalget som ble oppnevnt av regjeringen for å vurdere hvordan bruk av skatter og avgifter kan føre til lavere klimagassutslipp, overleverte i dag sine anbefa

  • Regjeringspartiene fjerner 8 prosent av norsk melkeproduksjon

    Regjeringspartiene og Venstre fjerner eksportstøtten for Jarlsbergosten. Dermed blir 8 prosent av norsk melkeproduksjon overflødig.
    I dag avga Utenriks- og forsvarskomiteen sin innstilling til Globaliseringsmeldinga. I innstillingen slår et flertall fast at støtten til eksport av ost skal fases ut innen 2019.
    - Når eksportstøtten blir kutta uten at konsekvensene av et slikt tiltak er vurde

  • Statsbudsjettet: Sannsynlig med økt MRSA-erstatning

    Budsjettforliket åpner for at svinebønder kan få dekket mer av produksjonstapet etter å ha blitt rammet av MRSA. Forskriften skal gjennomgås, og det er sannsynlig at erstatningene vil dekke mer enn 10 - 20 prosent av produksjonstapet som dagens ordning dekker.

  • - Et godt steg i riktig retning

    Norges Bondelag gleder seg over at en samlet næringskomitè vil styrke vernet av matjorda.
    Stortingets næringskomité avgav i dag sin innstilling til regjeringas forslag om jordvernstrategi. Her går en samlet komité inn for at grensen for hvor mye dyrka jord som kan omdisponeres hvert år blir betydelig senket.
    Regjeringa foreslo å videreføre dagens mål på 6000 dekar – en samlet næringskomitè

  • Kvotene for kumelk reduseres

    Kvotedrøftingene for neste års ku- og geitemelkproduksjon ble avholdt i dag. Her ble Landbruks- og matdepartementet (LMD) og faglaga enige om å redusere kvotene for kumelk sammenlignet med i år. For geitemelk videreføres kvoten.
    Kumelk
    På dagens kvotedrøftinger mellom staten og faglaga i landbruket ble den disponible kvoten for kumelk satt til 1,00 for kvoteåret 2016. Det er en reduksjon på

  • Dette vil vi eksportere fra norsk landbruk! Ønsker streng nordisk antibiotikapraksis i hele EU

    Dette vil vi eksportere fra vårt landbruk! Nordiske bønder gir minst antibiotika til husdyra i hele Europa. Det er viktig fordi vi vet at stor bruk av antibiotika øker faren for antibiotikaresistens hos både folk og dyr. Friske dyr trenger ikke medisin. Bondelagsleder Bartnes ba i dag statsråd Listhaug om å påvirke EU til å innføre samme strenge praksis for medisinering.

  • Statsbudsjettet: - Skuffet over manglende MRSA-erstatning

    Regjeringen i forslag til statsbudsjett foreslår ikke økninger i dekning av produksjonstap hos bønder som blir rammet av LA-MRSA. Da erstatningsordningen kom i juni var en samlet næring klar på at den ikke var god nok. Erstatningsordningen vil bare dekke 10 til 20 % av det reelle produksjonstapet etter sanering. Bøndene gjør en jobb for folkehelsa, da skal ikke vi sitte igjen med 90 % egenandel.

  • - Dramatisk skatteøkning for unge bønder


    Regjeringa vil gjøre det dyrere å selge gårdsbruk innad i familien, melder Dagens Næringsliv i dag. Den økte skattebelastninga vil ramme særlig unge bønder.

    - Regjeringa stikker nok en gang kjepper i hjulene for unge bønder som ønsker å ta over en gård. Regjeringas uttalelser om å legge til rette for økt rekruttering av unge bønder, blir en provokasjon når de i praksis gjør det m

  • Best på antibiotikabruk

    Noreg brukar framleis minst antibiotika i Europa til matproduserande dyr.
    Veterinærinstituttet overrekte i dag sin årlege statusrapport om bruk av antibiotika og funn av antibiotikaresistens blant mikroorganismar frå dyr og menneske, til Mattilsynet. Rapporten viser at Noreg har den lågaste antibiotikabruken til matproduserande dyr og fisk av alle dei 26 landa i EU/EØS.
    Rapporten viser også

  • Utfordrende klimasituasjon for landbruket fram mot 2100

    Klimadirektoratet og Meteorologisk institutt offentliggjør i dag en ny klimarapport, ”Klima i Norge 2100” som viser dramatiske konsekvenser for norsk matproduksjon. Norges Bondelag lager nå en egen flomstrategi.
    Rapporten slår fast at vannmengdene vil øke dramatisk, og det må påregnes større flommer og mer intense byger. I rapporten heter det at ”Antall dager med kraftig nedbør vil mer enn ford

Vis mer